27 Ekim 2016 Perşembe

Prefabrik Ev Maliyeti Ne Kadar? İnşaat Maliyetleri Hesaplama

    Birçok kişi prefabrik ev sitelerinden yada forumlarda tazılan prefabrik ev maliyeti forum sitelerinden edindikleri bilgilerle yanlış yönlendirilmektedir. Ev yaparken sadece prafibrik İnşaat maliyeti ile iş bitmiyor. Ekstra olarak harfiyat, zemin güçlendirme, temel, iç ve dış dekorasyon, yapı malzemeleri ve resmi işler için harcanan paralar da işin içine katılarak prefabrik ev maliyeti hesaplama yapılmalıdır.

Bu saydıklarımın toplamı en az evin fiyatı kadar yükselmektedir. Aşağıda detaylı olarak açıklayacağız. Ev yaptırmaya karar verdiyseniz mutlaka sonuna kadar okuyun. Fikirleriniz çok değişecek emin olabilirsiniz.

Prefabrik Ev İnşaat Maliyeti Hesaplama


1 - Harfiyat Giderleri
2 - Zemin Güçlendirme Giderleri
3 - Temel İşlemleri Giderleri
4 - Yapı Malzemeleri Giderleri
5 - İç ve Bahçe Düzenleme Giderleri
6 - Usta Konaklama ve Yemek Giderleri
7 - Resmi işlemler için harcanan Paralar

Prefabrik ev satın aldıgınız firmaya yaptıgınız ödeme haricinde yukarıda belirtilen 7 kalem gideriniz daha olacaktır. Yani prefabrik evi 45,000 TL ye satın aldı iseniz ev size 45,000 e mal olmuyor. 45,000 + 7.X = Maliyet Diyebiliriz.  Şimdi Bu 7 kalem giderler ortalam ne kadar tutar hesaplayalım.

1 Harfiyat Giderleri : 


Evinizi yapacağınız arsanın düzlenmesi fazla topragın atılması gerekir. Bunun içinde harfiyat kamyonları kepçeler ile saatlerce belkide arsanızın durumuna bağlı olarak günlerce çalışılması gerekir. Ayrıca temel yerinin açılması için de harfiyat işleriniz olacaktır.

Bu durum her bir kamyon için saatlik ücret ayrıca iş makineleri için de saatlik ücret ödeyeceğiniz anlamına gelir. Bu ücretler arsanız yapınısna göre değişeceği için belirli bir fiyat yazamıyorum ama şu şekilde bilgi verebilirim. Arsanız düz ve kaya olmayan bir zemin ise maliyet düşecektir. Ama eğimli yada kayalık bir zemin ise maliyet çok daha fazla olacaktır. (Harfiyat Gideri Hesaplama ile ilgili bizden bilgi almak isterseniz Arsanızın Metrekaresi, Eğimi ve Taş kaya durumunu aşağıdaki yorum kısmına yazarsanız fiyat konusunda sizlere maliyet bilgisi verebilirim.)

2 - Zemin Güçlendirme Giderleri


Bu herkez için geçerli değildir Gevşey Zemin bir arsanız var ise ev yükünü taşıması adına zemini güçlendirmeniz gerekecektir. Yada eğimli bir zemin ise bir istinat duvarı çekerek zemini güçlendirmeniz gerekecektir. Bu gibi işlemler için de para gerekecek. Sadece eğimli bir zemine ev yaptırmak için çekilecek duvar, Zeminin doldurulması 10-15 bin tl arasında bir tutara mal olabilir. (Aynı şekilde Bu konuda da fiyat maliyet bilgisi almak isterseniz metrekare ve eğim bilgisini yazarsanız youm kısmından yardımcı olabilirim)


3 - Evin Temeli İçin Maliyet Ne Kadar


Ev Temeli Evin büyüklüğü ve kat sayısına bağlı olarak değişecek maliyet hesabına sahip. Prefabrik ev İnşaat maliyeti ne kadar sorusunu sorunların temelini göz ardı etmesi gariptir. Harfiyat yada güçlendirme unutulabilir fakat temel unutulmayacak bir işlem. Prefabrik ev firmaları temeli atıltıktan sonraki tüm işlemleri yapar fakat temel işlemine karışmaz ve fiyat temel hariç fiyattır. Prefabrik Ev İnşaat maliyeti Hesaplama da en önemli etkenlerden olması sebebi ile detatlı olarak başka bir sayfamızda inceledik. Buradan detaylara ulaşabilirsiniz.

4 - Yapı malzemeleri Giderleri


Evin dışına ve içine bazı yapı malzemeleri satın almalısınız. Bunlar bahçe düzenlemesi için çit, karo taşı bahçe duvarı iç zemin mermer yada karolarıdır. Bunalarda istege bağlı dekorasyon sınıfına girdiği için prefabrik firması tarafından karşılanmaz.

5 - İç ve Dış Düzenleme Giderleri 


Bahçe Düzenlemesi zor iştir. Prefabrik ev müstakil olacağı için herkez güzel bir bahçesi olsun ister. Bahçede oturacağınız yer, çimen ve ağaçlandırma yürüme ve araç yolu için taşlar gibi birçok düzenleme yapmalısınız. Tüm bunlar İnşaat maliyetinizi arttıran etkenlerdir. Ayrıca evin içinede kendi zevkinize göre işlemler yapıp eksta malzemeler ekleyeceğinizi unutmayın.

6 -  İşçilik Maliyeti Oranı


Prefabrik inşaat işçilik oranları yada başka bir değişle Prefabrik firmaları ustalarının ücretlerini kendileri öder. Peki bu durumda bize nasıl bir maliyet çıkar. Firmaların %90'ı sözleşmede şu maddeyi koyar. Merkezden uzak olması durumunda nakil, konaklama, gıda ücretleri alıcıya aittir. Diyelim ki memleketinize köyünüze ev yaptırıyorsunuz. Bu durumda çalışan ustaların konaklaması ve yemek ücretlerini siz ödemek durumunda kalacaksınız. Bu da İnşaat maliyetinizi arttıracaktır.

7 - Resmi İşler İçin Giden Para


Elektirik, su, doğalgaz, gibi obonelikler, Yapı izni, ruhsat, tabu gibi biçok kalem için belediye ve müdürlüklere başvurular yapmanız gerekecek. Bu başvurularda harç ve abonelik ücreti gibi birçok kalem ödeme yapmanız gerekecektir. Tüm bu ödemeler toplandıgında elle tutulur miktarlara ulaşmaktadır. Bunu da maliyet olarak hesaplamanızda fayda var.

8 - Mobilya. 


Evi yaptıdınız. Tabi ki içine doldurmak gerekir. Standart kalitede olsa dahi 3+1 bir evin içini doldurmak 50,000 tl gibi bir meblag tutacaktır. Eğer hazırda fazla mobilyanız var ise endişelenmeyin. Ama yoksa bunu da hesaplamanız önerilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder