16 Aralık 2016 Cuma

İmarsız Arsaya (Tarlaya) Prefabrik Ev Yapılır mı

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır mı


İmarsız arsalara ve Tarlaya prefabrik ev yapılır mı sorusu son günlerde editörlerimize en sık gelen soruların başında yer alıyor. Tarlaya prefabrik ev yapmak için izin alma bazı şart ve koşullara bağlıdır. Bu koşullar ise konumuzdadır.

İmarız bir arsanın yada tarlanın imara açılabilmesi için;

  • İmarsız Arsanın yada tarlanın bir yola cephesi olması şart. Yani yol kenarı bir arazi olması gerekli.
  • Söz konusu arazinin boyutu çok önemli. Çünkü söz konusu boyutun en fazla %5'ine imar izni çıkartılabilir. Yani 1000 m2 Bir arsa için sadece 50 m2 bir ev için izin alabilirsiniz. Otalama olarak 100-120 m2 Bir ev için en az 2500 metre kare büyüklüğünde bir araziniz olması şarttır.


Yukarıdaki gerekenler karşılandığı zaman, gerekli incelemeler için dilekçeler verebilirsiniz. Yine de son söz belediyeye kalmış durumda, Ekipler tarafından incelenen başvuruya onay yada red kararı gelmektedir.

Ev yerine imarlı bir alana ev yapmaya oranla tarlaya prefabrik ev yapmak çok daha sorunlu ve prosedürü fazla bir iş, ama sonuç alma olasılığınız da yüksek. Köydeki tarlaya ev yaptırmak tarım arazilerinin kaybı anlamına geldiği için hem kamuoyu hem de belediyeler bu konuda çok daha hassas. Tarım alanı olmayan imarsız arsalar için durum biraz daha kolay diyebiliriz.

Başvuru İşlemleri


Prefabrik evler fabrika ortamında üretilmesine ve modüler olmasına rağmen normal bir evin tüm özelliklerine sahip olduğu için, bir betonarme yapı ile aynı resmi işlemlere tabi olurlar. Yukarıdaki gerekliliklere uygun bir araziniz var ise dilekçe ile belediyeye başvurulur. Başvuru kısmında istenebilecek belgeler her belediyenin mevzuatında farklı farklı olabilmektedir. Bu sebeple öncelikle belediyeye giderek yapılması gerekenler ile ilgili olarak bilgi almanızı öneririm.

Tarlaya ev yapmak isteyenler tarlaya prefabrik ev nasıl yapılır hangi malzemeler gerekir maliyeti ve fiyatı konusunda bilgi almak isteler ise sitemizde bu konularda çeşitli bilgiler bulunmaktadır.

İpucu : Arazinin imara açılmasından sonra gereken diğer izin ve yapı ruhsatları ile ilgili olarak yapılması gerekenler konunusunda da sitemizden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bize Sorun!


Yazımız hakkında kafanıza takılan yada burada cevabını bulamadığınız bir sorunuz var ise editörlerimize sorabilirsiniz.  Bize soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirler. Sorularınıza editörlerimiz genellikle aynı gün içinde cevap vermektedir. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.


5 yorum:

  1. Merhaba kolay gelsin biz bir arsa aldık ama içinde 2 katlı prefabrik ev var herhangi bir belgesi yok elektirik su doğalgaz mevcut biz burayı kiraya vermek istedik ama her gelen işletme ruhsatı inçin bizden yapı ruhsatı istiyor bunu nasıl alabiliriz. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Kilit Nokta : Mevzuat insanı yanıltabiliyor , bizde ilk okuduğumuzda yanıldık. Kilit nokta şudur ; Tarla vasıflı araziler kesinlikle 5000 m2 nin altına inemez. Bu ne demek , arsanız tam 5000 m2 olsa bile siz oraya ev yapamazsınız ! Bunun sebebi de oraya bir yapı inşa ettiğinizde kalan alan 5000 m2 nin altına düşmüş oluyor. Burdan da anlaşılacağı gibi 2 -3 dönüm tarlalara ev yapılamıyor. Yaparsanız ve tespit edilirse tutanak tutulup ceza kesilebilir. Ama tarlanız 5500 m2 ise oraya 250 m2 bir yapı koyabilirsiniz. 5050 m2 de ne yapacaksınız ? Çok basit 5050 - 5000 = 50 m2 bir ev yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Hisseli bir tarla kiraladim tarla üzerinde 35 yıllık bir ahil var arsaya hissedarlarin onayını imzasını alarak muvafakatname hazırladık tel çektik mevcut yere elektrik ve bakıcı evi yapmak istiyorum bakıcı evini kendim ahşaptan 15 m2 yer yapmak istiyorum yapabilirmiyim konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim lütfen acil

    YanıtlaSil
  4. Benim Kocaeli derince Geredeli koyunde 200 metrekare tarlam var.ben İstanbul'da ikamet ediyorum.burada mobilya otolyem var kira ev kira 2 çocuğum var aylık 2000 tl kira ödüyorum bir hayli zorluk çekiyorum eğer ben İstanbul'da kaymakamlığa gidip derdimi bu şekil anlatip İstanbul'dan gitmek istedigimi.ikametimi buraya taşıyıp bu tarla uzerine dukkan ile bir ev yapıp hayatimi ve mobilya işini burada faaliyet gosterebilirmiyim.bende bu tarladan bu sekil faydalanmak istiyorum devletimden tek istegim budur ben kendi sartlarim ile yaparim evi dükkânı sadece elektrik versin yeter.saygilarimla mağdur Kemal Taylan

    YanıtlaSil
  5. Hocam iyi günler,
    almak istediğim 8 dönüm bir arazi var. Arazinin kadastral yolu yok, parsele bir başka parsel üzerinden geçiş yapılıyor..
    sormak istediğim bu arazi üzerine normalde %0,040 hesabına göre ev, kümes, dam vs için toplamda 320 m2'lik bir alanı kullanabilir miyim?
    yoksa kadastral yolu olmadığı için farklı bir hüküm mü uygulanıyor? buraya ev yapailir miyim?
    Yardımcı olursanız çok sevinirim

    Teşekkürler

    YanıtlaSil