Prefabrik Ev Yapımı İçin Gerekli İzinler
Prefabrik ev yapmak için resmi işlemler, normal betonarme konutlarda olduğu gibidir. Prefabrik olması ekstra bir işlem yada daha az resmi prosedür gibi getiri yada götürüleri yoktur. Fakat özellikle sökülüp takılarak bir nevi modüler olması, ekonomik fiyatları ve en önemlilerinden biri olan depreme daha dayanıklı yapılar olması, özellikle son birkaç yıldır prefabrik evlere olan ilgi ve talebin artmasını sağladı.
Eğer arsaya yada köye ev prefabrik ev yapmak için gerekli izinler ve işlemler nelerdir öğrenmek istiyor iseniz aşağıdaki yazımızı detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Prefabrik Ev Yapımı İçin Gerekli Resmi İşlemler
Prefabrik ev yapmak için alınması gereken izin ve belgeler, her il yada ilçe belediyelerindeki mevzuatlara göre şekillendirilir. Bu sebeple genel geçer bir mevzuaattan söz etmemiz söz konusu değil fakat genel olarak fikir edinebileceğiniz bir izin örneği için öncelikle aşağıdaki evrakları tamamlamanız gerekmektedir.
- İmar Durumuna İlişkin Belge
- Yapılacak Yerin Tapusu
- Harita Plan Örneği
- Eğer Yapılacak Arsa Hisseli İse Diğer Hisse Sahiplerinden Alınacak Muafakatname
- Prefabrik Ev Projesi (Yapılacak olan eve ait bilgilerin bulunduğu proje)
- Yapıya ait diğer bilgiler (elektrik tesisatı, su tesisatı vb)
Prefabrik ev yapmak için imar izni gerekir mi diye soranlar için normal bir evle aynı prosedüre sahip olduğunu hatırlatmak isterizÇoğu belediyenin prosedür işlemleri farklı olabilir. Yapılması gereken ilk önce bağlı bulunan belediyeye giderek gerekenleri öğrenmek, daha sonra yapılacak olan ve prefabrik firmalarından seçerek satın aldığınız modelin proje ve diğer evrakları ile belediyeye başvurmaktır. Bazı durumlarda evin temelinin atılma şartı olabilir. Bu durumda öncelikle temel atarak daha sonra yapı izni almanız gerekebilir. Tüm bu durumların değişken olması sebebi ile öncelikle ilçe belediyesine giderek bilgi almanız gerekecektir.
Önemli İpucu : Prefabrik ev için imar izni, Bir kereye mahsus verilir ve ortalama olarak 5 yıl gibi bir sürede yapıyı tamamlamanız gerekmektedir. Bu sebeple imar izni alındıktan sonra belli süreler içerisinde ev yapımını sonuçlandırmak gerekmektedir. Gecikme durumlarında sorun yaşanabilmektedir.
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra yeni eviniz için elektrik aboneliği, su aboneliği, doğal gaz ve telefon / İnternet aboneliği gibi işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
İpucu 2 : Ev yaptırmaya karar verdi iseniz tüm konularda sitemizden bilgileri bulabilirsiniz. Ayrıca birçok firmanıın fiyat listesini inceleyerek en uygun ve aynı zamanda kaliteli malzeme ve projelere erişebilirsiniz. Biraz zaman ayırarak araştırma yapmanızı öneririz.
Bize Sorun!
Prefabrik evler, çelik evler ve diğer tüm inşaat ve yapı tadilat konularında sormak istedikleriniz ve aklınıza takılanlar var ise bizlere sorularınızı iletebilirsiniz. Soru sormak için aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Sorularınız editörlerimiz tarafından genellikle aynı gün içinde cevaplanmaktadır. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder