19 Şubat 2018 Pazartesi

Köyde izinsiz ev yapmanın cezası nedir




Köyde de olsa bir inşaat yapılacaksa izin ve ruhsat alınmalıdır. Köye ev yapmak isteyenler “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’ni okumalıdırlar. Özellikle Madde 57’ye dikkat edilmelidir:

Madde 57: "Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır.

İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanununun 30 uncu maddesine göre valiliklerce belirlenir.


Valilikler, talep halinde köy yerleşik alanlarında yapılacak yapılar için, yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun olarak üretilmiş projeleri temin edebilirler."

Madde 57 özetle diyor ki “Evi yaptıracağınız köyün nüfusuna kayıtlı iseniz konut, depo veya besihane yaptıracaksanız ruhsat almanıza gerek yok. Yaptıracağınız evin projesini Valiliğe yazdığınız dilekçenin ekine koyunuz, Valilik uygun görüş verince, uygun görüş yazısını muhtara götürünüz. Muhtarlık da bu yapıya izin verdiği takdirde ruhsata gerek kalmadan evinizi yapabilirsiniz.”

Köye ev yaparken bu yönetmelikte yazan hususlara uymak gerekir.

Diyelim ki siz köyün nüfusuna kayıtlı değilsiniz. O takdirde ev yaptırmadan önce ruhsat almanız gerekir. Ruhsat için Valiliğe dilekçe ile müracaat edilmelidir.

Ruhsat başvurusunun nereye yapılacağı, dilekçe ekine nelerin konacağı “3030 sayılı Kanun Kapsamında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te yazılmaktadır. Bu yönetmeliği okumak gerekir.

Diyelim ki köye izinsiz ev yaptınız, cezası nedir ?

Cezayı 3194 sayılı Kanunun 32. ve 42. Maddelerinden alırsınız:

32. madde şu şekildedir:

Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar: Madde 32 – Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (...) (3) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılır. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.



Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir. 

Bu maddenin kısaca açıklaması şudur:

Eğer ruhsat almadan eve başladığınız tespit edilirse yapı mühürlenip inşaat durdurulur. Muhtara da yapı tatil zaptının bir nüshası verilir. Bir ay içinde ruhsat alırsanız veya yapıyı ruhsat almaya elverişli hale getirirseniz inşaat kaldığı yerden devam eder. Aksi takdirde kaçak yapı yıkılıp yıkım masrafı da yapandan alınır. 

Bu maddede kaç para ceza olduğu değil, ceza sürecinin nasıl başladığı yer almaktadır. İzinsiz yapının cezası 42. Maddeye göre verilir.

42. maddenin girişi şu şekildedir:

Bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak bu maddede belirtilen idari müeyyideler uygulanır. 

Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, beşyüz Türk Lirasından az olmamak üzere, aşağıdaki şekilde hesaplanan idari para cezaları uygulanır:


a)Bakanlıkça belirlenen yapı sınıflarına ve gruplarına göre yapının inşaat alanı üzerinden hesaplanmak üzere, mevzuata aykırılığın her bir metrekaresi için; 

1) I. sınıf A grubu yapılara üç, B grubu yapılara beş Türk Lirası, 
2) II. sınıf A grubu yapılara sekiz, B grubu yapılara onbir Türk Lirası, 
3) III. sınıf A grubu yapılara onsekiz, B grubu yapılara yirmi Türk Lirası, 
4) IV. sınıf A grubu yapılara yirmiüç, B grubu yapılara yirmibeş, C grubu yapılara otuzbir Türk Lirası, 
5) V. sınıf A grubu yapılara otuzsekiz, B grubu yapılara kırkaltı, C grubu yapılara elliiki, D grubu yapılara altmışüç Türk Lirası, 
idari para cezası verilir. 

Bu miktarlar her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında bir Türk Lirasının küsuru da dikkate alınmak suretiyle artırılarak uygulanır. 

3194. sayılı İmar Kanunun 42. maddenin biraz daha devamı vardır. Kafanız karışmasın diye devamını yazmadım. İlgilenenler mevzuat.gov.tr den bakabilir.

Kaçak ev yapmanız halinde kaç lira ceza alacağınızı hesaplayabilmeniz için bir hesaplama bağlantısını ekledim. Bu bağlantıya tıklayarak İmar Kanununun 42. Maddesine göre verilen güncel ceza miktarlarını hesaplayabilirsiniz.

Kaçak yapı yapma cezası sorgulama


1 yorum:

  1. Komsum arazinin uzerine 7m2. Tecevuz etmis yerel mehkeme ve bolge mhkeme lehime dava yargitayda mahkemelere bagli kalmadadan belediyeye kazak ve ruhsatsiz prefrik ev yapmis beyanda bulunduguma ragmen yikim islemi gerceklesmemisdir. Mahkeme sonucunun beklenmesini gerekce gosteriyor bu dogru kararmidir

    YanıtlaSil